lauantai 27. helmikuuta 2016

Nostalgianeuleita

Hiihtoloman aikana vierailimme äitini luona. Olen neulonut hänelle muutaman neulepuseron lahjaksi.    Siitä on kuitenkin todella monta vuotta ja siksi kyselinkin varovasti, jos hänellä on vielä noita neuleita jäljellä. Pienen etsimisen jälkeen löytyi kaksi villatakkia ja yksi neulepusero. Oli hauska fiilis nähdä omia tekeleitä monen vuoden tauon jälkeen. Etukäteen epäilin, etteivät nuo neuleet kestä tarkempaa tarkastelua, mutta yllättävän huolellista työtä olen näköjään tehnyt. Yhteinen tekijä näille kaikille neuleille on se, että ne ovat melko paksuja ja siksi ne ovat jääneet vähälle käytölle.


Tämän sinisen villatakin olen neulonut ennen lasten syntymää. Esikoinen täyttää pian 23 vuotta, joten siitä voi ruveta laskeskelemaan neuleen ikää... Ohjeesta ei ole mitään mielikuvaa, ei myöskään langasta.


Väri on edelleen kiva ja mallikin olisi ok, jos hihat eivät olisi noin leveät. Mutta mitä ihmettä olen ajatellut, kun olen kirjonut tuollaiset ihmeelliset kukat nappien viereen! Ja miksi ylemmän napin vieressä ei ole kukkaa?


Salmiakkikuvioinen neule on muistaakseni 90-luvun alkupuolelta. Ohje on ollut Novita-lehdessä ja lankakin on Novitaa. En tosin muista langan nimeä. Paksua se ainakin on. Itse asiassa tämä olisi ehdottomasti ulkoneule, jos sen sisälle ompelisi vuorin. Taitaa kyllä jäädä ompelematta, sillä villatakin mittasuhteet eivät ole kovin imartelevia.Äiti ei näitä neuleita käytä, joten vein ne mökille. Musta neuletakki pääsikin heti käyttöön, sillä mökille mentäessä sisälämpötila oli aluksi vain 12 astetta!


Kolmas neule on sellainen, jota äiti käyttää kovilla pakkasilla. Neule on Novita-lehdestä ja lankana on käytetty Nallea. Ikää tälläkin neuleella on ainakin 15 vuotta. Aika hyvältä se kuitenkin vielä näyttää.Punaisen ja harmaan kombinaatio toimii hyvin, joten sitä voisi käyttää johonkin uudempaankin tuotokseen.

Tänään minua ilahdutti: Hiihtolomalla piipahdin myös Akateemisessa. Käsityökirjahyllyllä näkyi kaksi mielenkiintoista kirjaa.


Norjan neulovilta miehiltä on näköjään ilmestynyt tossukirjakin. Onkohan sitä suomennettu?


Sagornas stickbok näytti vielä houkuttelevammalta!

2 kommenttia:

  1. Hienot neuleet vuosien takaa. Kookkaita olivat silloin, lankaakin taisi mennä paljon.
    Salmiakkiruutuisen muistan, en ole tehnyt mutta kuva on selkeänä mielessä.

    VastaaPoista
  2. Kivoja aikansa kuvia.
    Mallit olivat vähän erilaisia. 70-l neuleet on aika kittanoita (= napakoita, pieniä) ja sitten neuleet muuttuivat isoiksi, väljiksi ja muistan jossain vaiheessa inhonneeni hihojen neulomista, kun niihin meni aikaa ja ennen muuta lankaa tuhottomasti. Pitäisikin joskus Porissa käydessä kuvat vanhoja neuleita, joita olen tehnyt äidille.

    VastaaPoista