keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Virkaten ylhäältä alas

Vaikka olen aina tehnyt paljon käsitöitä, niin virkattuja vaatteita olen tehnyt vain muutaman. Syynä on osittain se, että neulon mieluummin kuin virkkaan, mutta osasyynä on myös se, että virkatuista vaatteista tulee usein aika jäykkiä.  Niinpä kiinnostuin kovasti, kun näin, että markkinoille on tullut virkkauskirja, joka lupaa, että vaatteista tulee täydellisesti istuvia ja mikä parasta; ne tehdään ylhäältä alas yhtenä kappaleena!

VIRKATEN YLHÄÄLTÄ ALAS
Täydellisesti istuvat puserot ja jakut
Dora Ohrenstein
Minerva
Kirja jakaantuu kahteen osaan; kirjan alussa on ensin 55 sivuinen tekniikkaosuus ja sen jälkeen on 14 virkkausmallia. Tiesittekö muuten, että virkkaus kehittyi vasta 1800-luvulla? Aluksi virkkaamalla valmistettiin esim. kukkaroita ja liinavaatteiden reunuksia. Kuitenkin jo 1800-luvun loppuun mennessä vaatteiden valmistus virkkaamalla oli yhtä yleistä kuin neulomalla. Mielenkiintoista!


Virkaten ylhäältä alas -kirjassa ei ole lainkaan malleja paksuille langoille, koska ne eivät tee vaatteista kauniisti laskeutuvia ja istuvia. Samasta syystä ohjeissa suositaan joustavia kuituja ja avoimia silmukoita.


Ohjeosion alusta löytyvät helpot mallit ja vaikeustaso lisääntyy loppua kohti. Haastavia malleja on vain muutama.


Teoriaosuudessa neuvotaan, miten malleja voi muokata jokaisen vartalolle sopiviksi.


Uskoisin, että tämän kirjan lukemisen jälkeen monelta karisee epäilys siitä, ettei virkkaamalla saisi aikaiseksi kivoja puseroita ja jakkuja.

Tänään minua ilahdutti: Minulla on syysloma! Vietin jo kolme päivää Tukholmassa asuvan tyttäreni luona. Näin monia sellaisia paikkoja, joissa en ole aikaisemmin käynyt. Esimerkiksi Drottningholmin linna oli varsin vaikuttava. Suosittelen myös Fotografiskaa, jossa voi tutustua valokuvataiteeseen.

1 kommentti: