sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Käsineitä kesästä talveen

Yksi uudenvuodenlupauksistani oli, että harjoittelen tänä vuonna kirjoneuleiden tekoa. Aika vähälle tuo harjoittelu on toistaiseksi kuitenkin jäänyt. Nyt on syytä ryhdistäytyä, sillä sain käsiini kirjan, jossa on toinen toistaan houkuttelevampia ohjeita.

KÄSINEITÄ KESÄSTÄ TALVEEN, Clara Falk ja Kamilla Svanlund
Suom. Lotta Lipsanen
Karisto Oy 2014
Käsineitä kesästä talveen -kirja sisältää yhteensä 27 ohjetta, joista kämmekkäitä on 15 ja lapasia 12. Jokaisella ohjeella on ihmisen nimi tyyliin: Irja, Otto, Leena, Lotta...


Kirjan kirjoittajat Clara Falk ja Kamilla Svanlund olivat minulle ennestään tuttuja. Olen nimittäin seurannut Claran blogia jo melko kauan. Myös Kamilla bloggaa, mutta hän on hyvin aktiivinen neulerintamalla muutenkin. Vähän aikaa sitten hän oli perustamassa ensimmäistä ruotsalaista nettineulelehteä Avmaskat.


Kirjan alussa on muutaman sivun pituinen tekniikkaosuus.


Kevät/Kesä-osuuden suosikkini ovat Elsa-kämmekkäät (klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi). Perinteinen lehtikuvio on aina kaunis.


Kaaviot ovat selkeitä ja tarpeeksi suuria.


Tarja-kämmekkäät puolestaan nousivat suosikiksi SYKSY-osuudesta. Lankana on käytetty Dropsin Nepalia. Kirjassa on käytetty monen eri valmistajan lankoja mm. Sandnes Garn, BC Garn, Sirdar, Teetee, Debbie Bliss ja Malabrigo. Huomasinkin ilokseni, että moni näistä langoista löytyy varastoistani, joten minun ei tarvitse vaivautua edes lankakauppaan!

TALVI-osiosta löytyy tietenkin lapasia.Lapasten nimet ovat välillä hieman hämmentäviä. Esimerkiksi yllä olevat lapaset ovat nimeltään Seppo ja kuitenkin ne ovat naisen kädessä. Jotenkin nimestä kuvittelee automaattisesti, että nyt puhutaan miesten lapasista. Kirjan oikeastaan ainut miinuspuoli ovatkin kokomerkinnät. Kaikista ohjeista on nimittäin vain yksi koko ja se on aina merkitty senttimetreinä (ei esim. lapsi/nainen/mies). Mittoja on tosin annettu reilusti. Esim. Seppo-lapasten kohdalla kerrotaan ympärysmitta, koko lapasen pittus, etäisyys peukalosta kärkikavennukseen, kärkikavennuksen pituus ja peukalon pituus.


Hupulliset kämmekkäät (Martta) olisivat aika kätevät, sillä näillä voisi räplätä vaikka kännykkää ottamatta lapasta kokonaan pois kädestä.

Kirjasta löytyy myös mainio häälahjavinkki:


Tosin tässäkin ohjeessa on vain yksi ohje, joten pariskunnalla on syytä olla suurin piirtein saman kokoiset kädet. Pariskunnista puheen ollen, malikuviossa on otettu kaikki kombinaatiot huomioon!


Kaiken kaikkiaan kyseessä on kaunis ja ajaton kirja, josta on varmasti iloa pitkäksi aikaa.

Tänään minua ilahdutti: Lueskelin anopilta saatua Seiskaa (nolona tunnustan!) ja sieltä löytyi hauska pilapiirros meille neulojille:


8 kommenttia:

 1. Juu, näyttää kivalta. olen ihan hätää kärsimässä näiden kaikkien ihanien kirjojen kanssa, joita tulee koko ajan lisää! Apua, en koskaan ehdi totetuttaa näitä kaikkia!!!

  VastaaPoista
 2. Dankeschön für den Buchtip. Ja tuo seiskajuttu on hauskaa.

  VastaaPoista
 3. Ihana viikon aloitus kunnon nauruilla - kiitos pilapiirroksen esittelystä! :D

  VastaaPoista
 4. Tuota kirjaa pitääkin katsella kaupassa käydessä. Näyttää tosi kivalta.

  Kiitos hyvistä nauruista=D

  VastaaPoista
 5. Noin kuukausi sitten luin samaa kirjaa kaverini mökillä ja tykkäsin tästä kirjasta. Tämän kirjan aion hankkia, koska tykkään näistä lapasista ja kämmekäistä ja pidän kirjan tyylistä.

  Kiitos illan nauruista! :D

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä. Lainasin kirjastosta, totesin monta kivaa mallia ja kipaisin Snurreen ostamaan lankoja. Ekat on jo puikoilla, Helga -malli.

  VastaaPoista