lauantai 15. syyskuuta 2012

Käsityökirjavinkkejä

Muutama vuosi sitten, kun tämä minun käsityöharrastukseni pääsi tosissaan valloilleen, ostin kaikki eteeni tulevat käsityökirjat ja -lehdet. Suurimman osan ostoksistani tein kirpputoreilta, joten rahallisesti se ei ollut suuri uhraus. Aika pian kirjahylly rupesi kuitenkin valittamaan, että hyllyillä alkaa olla ahdasta! Vieläkin noita ostoksia tulee tehtyä aika kiitettävästi, mutta uusien käsityökirjojen kohdalla teen nykyisin niin, että ensin lainaan kirjan kirjastosta ja vasta sitten teen päätöksen siitä, että hankinko kirjan omakseni vai en.

Tällä hetkellä kirjastokorissani on monta mielenkiintoista käsityökirjaa. Ensimmäiseksi käteeni osui Linda Permannin kirja Virkkaa pikkuväelle. Jos minulla olisi pieniä lapsia lähipiirissä, niin luultavasti hankkisin kirjan. Pöllötyynyn haluan tehdä itselleni, mutta sen takia en osta kirjaa omaksi. Onneksi lainaikaa on vielä jäljellä.


Sarah London on puolestaan tehnyt kirjan Iloiset isoäidinneliöt.


Niin kuin nimi kertoo, niin kaikissa kirjan ohjeissa on käytetty isoäidinneliöitä. Tässä pari esimerkkiä:Kirjaa on tosi kiva katsella ja se toimiikin hyvin inspiraationlähteenä. Omaksi en taida sitä kuitenkaan ostaa (en ainakaan normaalilla hinnalla). En kyllä ihan vielä aio sitä kirjastoonkaan palauttaa, sillä haluan vielä hetken nauttia värikkäistä virkkaustöistä.


Patalappuja á la carte on kirja, jonka laitan tilaukseen jo tänään. Aikaisemmin en ole kauhean innostunut ollut patalappujen tekemisestä, mutta tähän kirjaan on koottu niin mielenkiintoisia malleja, että pakkohan niitä on kokeilla. Tässä pari esimerkkiä:Lempeää neulontaa on kirja, joka on ihana ottaa iltalukemiseksi sänkyyn.


Vaikka olenkin aikamoinen neulehörhö, niin en minäkään yleensä pelkkiä neuleohjeita lueskele sängyssä. Tämä kirja pääsee iltalukemiseksi sen takia, että jokaisen ohjeen kohdalla on ensin Inspiraatio-osio, jossa kerrotaan mielenkiintoisesti siitä, miten kukin ohje on saanut alkunsa.
Kirjan nimi on harhaanjohtava, sillä kirjassa on myös virkausohjeita. Kaiken kaikkiaan kirja on sellainen namu, että kyllä kai tämäkin täytyy laittaa hankittavien listalle.

Viimeisenä esiteltävänä kirjana on Lämpimät lapaset ja tossut.


Tämäkin kirja sisältää sekä neulottuja että virkattuja ohjeita. Kirjan parasta antia ovat yksityiskohtaiset kuvat eri työvaiheista. Myös piirroksia on paljon, joten kokemattomallekin tekijälle selviää helposti, miten työ etenee. Tässä pari maistiaista kirjan malleista:Itselleni esimerkiksi sormikkaiden neulominen on tuntunut aina ylivoimaiselta, mutta tämän kirjan ohjeen avulla uskaltautuisin varmaan niidenkin tekemistä yrittämään. Joten kai tämäkin kirja menee tilaukseen...

Tänään minua ilahdutti: Tositv-ohjelmat ovat olleet varsin suosittuja viime aikoina. Lajittelin juuri pyykkejä ja pöydällä lojuu ainakin 10 paritonta mustaa sukkaa. Keksinkin juuri uuden ohjelmaformaatin: "Pariton sukka etsii kumppania tositarkoituksella". Osallistujia (=sukkia) kyllä löytyy varmasti paljon, mutta katsojaluvut taitaisivat jäädä melko alhaisiksi.

13 kommenttia:

 1. Ihan loistava ohjelmaidea, joko olet tarjonnut sitä tuotantoyhtiöille? :))

  VastaaPoista
 2. Niin, on valtavasti kirjoja, joita voisi ostaa, vaikka monesti huomaa, että kerran selailtuna se löytää paikan kirjahyllystä ja unohtuu sinne. Lainasin myöskin kirjastosta Lempeää neulontaa-kirjan ja ihastuin moneenkin malliin. Ostaa en vielä raaski. Olen myös käsityölehtien hamstraaja, tosiaan laitan vanhempia ei-kiinnostavia kyllä kierrätykseenkin.

  VastaaPoista
 3. Tuota patalappukirja on todelle hyvä. Monet ohjeet erilaisella langalla tehty sopivat esim. tiskirättille :-))

  VastaaPoista
 4. Kiitos kivasta kirjaesittelystä!

  Ja niitä sukkia, täältä riittää lisää osanottajia vaikka kuinka... ;)

  VastaaPoista
 5. Samoin osallistujia = sukkia löytyy täältäkin... Meillä käydään päivittäin tiukkoja missikisoja, yleisimmin valittavat tittelit ovat Miss on mun sukat, Miss on mun avaimet ja Miss on mun kännykkä :D

  VastaaPoista
 6. Hyvä tuo ohjelmaideasi. Pahoin vaan pelkään, että jotenkin ne onnistuisivat tunkemaan Teuvo Lomanin siihenkin ohjelmaan... minusta tuntuu, että nykyään se mies on joka paikassa. ;)

  Onko tuo patalappukirja oikeasti hyvä? En ole onnistunut saamaan sitä käsiini, kirjastossakin pitkä varausjono, enkä ole jaksanut puolikuntoisena kirjakaupoissa kierrellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuja on toki monia, mutta kyllä tässä kirjassa on vastinetta rahoille. Ohjeita on runsaasti, ulkoasu on kaunis ja kirjaan on siroteltu myös joitakin ruokaohjeita.

   Poista
 7. Sinähän olet hyvin saanut kirjoja kirjastosta. Minäkin yritän aina saada nuo kirjat selaukseen kirjastosta ja myös Novitan lehden. Valitettavasti tällä alueella on paljon käsityöintoisia, joten uusimmat ovat koko ajan menossa.

  Meiltä löytyisi myöskin varsin laaja valikoima parittomia sukkia, ja joitakin hanskojakin. Keräilen niitä aina koriin ja menen sen läpi ajoittain. Vanhimmat sitten välillä siivoan korista pois.

  VastaaPoista
 8. No nyt on täällä lähiaikoina odotettavissa paljon kivaa ja kaunista. Mahtavia kirjoja :)

  VastaaPoista
 9. Käsityökirjojen selailu on aina mukavaa puuhaa. Vaikka ei ehtisi koskaan tehdä yhtään mitään, voi nautiskella kauniista väreistä ja upeista kuvista ja hyvistä ideoista ja haaveilla siitä, miten ehkä ehtisikin tehdä edes jotain:) En ole tutustunut mihinkään noista lähemmin, mutta varsinkin se patalappukirja kyllä kutkuttaa.

  VastaaPoista
 10. Kivoja kirjoja ja osa minullekin tuttuja. Minä taas muistan, että paritin sukkia lasten kanssa kun olivat pieniä, nyt se on yksinäistä puuhaa ja... aikalailla tylsemmän väristä puuhaa. Takana ovat lasten muumi ym. sukat...

  VastaaPoista
 11. Sinun käsityökirjojenhankintahistoriasi kuulostaa hyvin samanlaiselta kuin minun. Minäkin ostelin ennen, mitä eteen sattui, mutta nykyisin lainaan kirjat ensin kirjastosta ennen ostopäätöstä.
  Meiltä muuten ilmoittautuu iso kasa yksinäisiä sukkia sinun tv-ohjelmaasi :)

  VastaaPoista
 12. Voi mitä nami kirjoja. Patalappukirja minulla onkin ja siitä monta suunnitelmaa.
  Ai onko teilläkin parittomoa sukkia. Minä aina sanon,että pesukone syö niitä:)

  VastaaPoista