maanantai 28. marraskuuta 2016

Neuleita tumpeloille

NEULEITA TUMPELOILLE
Sarita Kotkavalkama
Moreeni
Sarita Kotkavalkaman neulekirja Neuleita tumpeloille lupaa takakannessa näin: "Sinun ei tarvitse entuudestaan tietää mitään neulomisesta, sillä tämä kirja opettaa kaiken kädestä pitäen."


Teoriaa 125 sivuisessa kirjassa onkin ensimmäiset 44 sivua. Tekniikkakuvia on runsaasti, joten uskon, että aloittelijakin pääsee niiden avulla neulonnan kiehtovaan maailmaan.


Neuleohjeita kirjassa on yhteensä 24; huiveja, pipoja, säärystimiä, tossut, kämmekkäitä, sukkia ja lapasia. Malliosion alussa on kaikkein helpoimmat ohjeet ja vähitellen siirrytään haastavampiin.

PITSIKAULALIINA

RAITAA JA RUTTUA -SÄÄRYSTIMET

Vaikka en itse kuulukaan kirjan kohderyhmään, niin joitakin ohjeita voisin itsekin toteuttaa.

SMARAGDI-KÄMMEKKÄÄT
RAITAA JA TIMANGIA
Aika hassua, että kirjan tekijä suosittelee sukan tekemiseen 30 cm:n pyöröpuikkoja. Magic loop -tekniikka on nykyään erittäin suosittu sukan neulomisessa, mutta siitä ei kirjassa mainita mitään. Itse hankin monta vuotta sitten noita lyhyitä 30 cm:n puikkoja, mutta minusta niillä oli aivan kauheaa neuloa. En tosin tykkää luuppaamisestakaan, vaan olen sinnikäs sukkapuikkojen kannattaja. Tällaisessa alkeiskirjassa voisi kuitenkin mainita, että sukkia voi neuloa monella eri tavalla.

KETJULAPASET
Kirjan suurin miinus on sen kieli. Mitä mieltä olette seuraavista sitaateista?

- "lankoja on hyvin montaa eri sorttia"
- "ei tule ängetä pesukoneeseen"
- "tuppaa"
- "pilvin pimein"
- "jos lanka lojuu siellä sun täällä tarpeeksi kauan, se alkaa haista tunkkaiselta"

Olen ehkä nipottaja, mutta olisin toivonut, että joku olisi käynyt tekstin läpi ja "siistinyt" hyvin puhekielimäistä tekstiä.

Miinuksista huolimatta kirja on hyvä opas niille, jotka haluaisivat oppia neulomaan.

Tänään minua ilahdutti: Marraskuu on näköjään koirillekin väsyttävää aikaa...
4 kommenttia:

 1. Tuo kirja ei ole tullut vastaan eikä ole aikomus hankkia, mutta kiva tietää, että kirjassa on kivoja ohjeita aloittelijoillekin.

  Kielen suhteen olen samaa mieltä kanssasi.

  VastaaPoista
 2. Hmm kirjaan on varmaankin haettu tarkoituksella "erilaisuutta" juuri puhekielimäisyydellä, mutta ei se oikein sovi tähän yhteyteen...

  VastaaPoista
 3. Miekin voisin julkaista kirjan vaikka Iitin murteel. Tulis sit tutuks ja vähä päänvaivaa ohjeitten lukijoileh. Ei pitäs kaikest napottaa vaan seurata ohjetta ja pistää puikot kilisemää!

  VastaaPoista