sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Joji & Veera

Ei varmaan kovin monelta neulojalta ole jäänyt huomaamatta, että Veera Välimäki ja Joji Locatelli julkaisivat vähän aikaa sitten kolmannen Interpretations Vol. 3 neulekokoelman. Tykkäsin kovasti kahdesta ensimmäisestäkin kokoelmasta, mutta tässä uusimmassa oli niin monta kivaa ohjetta, että ostin koko opuksen sähköisenä versiona. Nythän olisi mahdollista saada kirjat myös painettuna, mutta hätähousuna en jaksanut odottaa niin kauan.

Koska vuoden teemana on Arvosta lankakaappisi aarteita, niin aloin kaivella lankalaatikoitani.




Aikamoisia aarteita niistä löytyikin ja mikä kaikkein parasta; löysin langat neljään Veeran ja Jojin suunnittelemaan neuleeseen!


Puikoille pääsi jo Veeran suunnittelema Be Kind -huivi. Ohutta villanlankaa tähän alun perin ajattelin, mutta mökiltä löytyi hyvin marinoitunutta Dropsin Safran lankaa. Se on puuvillaa, mutta melko pehmeää sellaista. Värivaihtoehtoja olisi ollut useampikin, mutta valitsin luonnonvalkoisen.


Joji Locatellin suunnittelemat mallit ovat miellyttäneet minua jo pitkään, mutta jostain syystä en ole neulonut yhtään hänen ohjettaan. Nyt minulla on kuitenkin jo langat valittuna Expressive-huiviin.


Ravelryssa kokoelman suosituin malli näyttää olevan Veeran Breathing Space. Tähän valitsin Wollmeisen ja Araucanian langat. Pinkki on aika ärhäkkä, mutta ehkäpä se tällaisessa raitajutussa toimii.


Heartfelt-villatakki on myös Veeran käsialaa. Aion tehdä sen Alpaca Silk -langasta, joka on osittain purkulankaa tuhoon tuomitusta neulepuserosta.

Minulla ei ole minkäänlaista aikataulua näiden toteuttamiseen. On kuitenkin kiva, kun langat on valmiiksi valittu. Neuleinspiraatio voi nimittäin yllättää milloin vain ja silloin on päästävä heti neulomaan! Itse asiassa tästä operaatiosta innostuneena, ajattelin tehdä enmmänkin tällaisia "neulepaketteja" omistamistani ohjeista ja langoista. Tällä tavoin lankakaapin aarteet eivät pääse unohtumaan.

Tänään minua ilahdutti: Vaikka yhä enemmän olen siirtynyt neulomaan netistä löytämiäni ohjeita, niin kyllähän lehtiäkin on kiva selailla. Mieheni toi taas Amerikan työreissultaan tällaisia ihanuuksia:

lauantai 27. helmikuuta 2016

Nostalgianeuleita

Hiihtoloman aikana vierailimme äitini luona. Olen neulonut hänelle muutaman neulepuseron lahjaksi.    Siitä on kuitenkin todella monta vuotta ja siksi kyselinkin varovasti, jos hänellä on vielä noita neuleita jäljellä. Pienen etsimisen jälkeen löytyi kaksi villatakkia ja yksi neulepusero. Oli hauska fiilis nähdä omia tekeleitä monen vuoden tauon jälkeen. Etukäteen epäilin, etteivät nuo neuleet kestä tarkempaa tarkastelua, mutta yllättävän huolellista työtä olen näköjään tehnyt. Yhteinen tekijä näille kaikille neuleille on se, että ne ovat melko paksuja ja siksi ne ovat jääneet vähälle käytölle.


Tämän sinisen villatakin olen neulonut ennen lasten syntymää. Esikoinen täyttää pian 23 vuotta, joten siitä voi ruveta laskeskelemaan neuleen ikää... Ohjeesta ei ole mitään mielikuvaa, ei myöskään langasta.


Väri on edelleen kiva ja mallikin olisi ok, jos hihat eivät olisi noin leveät. Mutta mitä ihmettä olen ajatellut, kun olen kirjonut tuollaiset ihmeelliset kukat nappien viereen! Ja miksi ylemmän napin vieressä ei ole kukkaa?


Salmiakkikuvioinen neule on muistaakseni 90-luvun alkupuolelta. Ohje on ollut Novita-lehdessä ja lankakin on Novitaa. En tosin muista langan nimeä. Paksua se ainakin on. Itse asiassa tämä olisi ehdottomasti ulkoneule, jos sen sisälle ompelisi vuorin. Taitaa kyllä jäädä ompelematta, sillä villatakin mittasuhteet eivät ole kovin imartelevia.



Äiti ei näitä neuleita käytä, joten vein ne mökille. Musta neuletakki pääsikin heti käyttöön, sillä mökille mentäessä sisälämpötila oli aluksi vain 12 astetta!


Kolmas neule on sellainen, jota äiti käyttää kovilla pakkasilla. Neule on Novita-lehdestä ja lankana on käytetty Nallea. Ikää tälläkin neuleella on ainakin 15 vuotta. Aika hyvältä se kuitenkin vielä näyttää.



Punaisen ja harmaan kombinaatio toimii hyvin, joten sitä voisi käyttää johonkin uudempaankin tuotokseen.

Tänään minua ilahdutti: Hiihtolomalla piipahdin myös Akateemisessa. Käsityökirjahyllyllä näkyi kaksi mielenkiintoista kirjaa.


Norjan neulovilta miehiltä on näköjään ilmestynyt tossukirjakin. Onkohan sitä suomennettu?


Sagornas stickbok näytti vielä houkuttelevammalta!

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Räsymattolapaset

Tänään esittelyyn pääsee ensimmäisen vuonna 2016 valmistunut työ. Valitettavasti se on samalla myös ainut tänä vuonna valmistunut! Olen kyllä neulonut ahkerasti, mutta työt ovat niin suuria, että valmista ei tule kovin nopeasti.

RÄSYMATTOLAPASET
Lanka: Novita 7Veljestä Raita yht. 80g
Puikot: 3mm
Ohje: peruslapanen, intialainen peukalokiila

Yhdistin lapasiin kahta Novitan raitalankaa. Toinen on sateenkaarilanka ja toisessa on mustaa, harmaata ja punaista.


Yleensä tätä räsymattoefektiä käytetään sukissa, mutta hyvin se sopii mielestäni lapasiinkin. Etenkin harmaina loskaisia päivinä ne tuovat iloa elämään.


Intialainen peukalokiila näyttää hieman hassulta, mutta se istuu hyvin käyteen ja mikä parasta, sitä on mukava neuloa.


Tänään minua ilahdutti: En tiedä kuinka tavallista on, että koirat halaavat. Meillä kuitenkin asustaa lagotto, joka tykkää halailusta. Aika hellyttävä tapaus!