sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Lankalauantai ja sukkasunnuntai

Eilen oli helppo herätä ajoissa, vaikka olikin vapaapäivä. Olihan tiedossa ehkäpä vuoden paras päivä eli lankalauantai. Päivän nimitys jo itsessään on mannaa tällaiselle lankahörhölle, mutta vielä paremmaksi sen tekee se, että silloin on melkein pakko mennä lankaostoksille. Kaiken kukkuraksi paikallisissa lankakaupoissa oli lankalauantain kunniaksi tarjouksia.


Ensimmäisestä kaupasta en ihme kyllä hankkinut lainkaan lankaa, vaan tällaiset Succaplokin ihastuttavat korvikset. Aika suloiset, vai mitä?


Toisesta kaupasta hankin sitten niitä lankojakin. Parasta oli, että niitä sai lankalauantaina -20%:n alennuksesslla. Tällä kertaa pysyin tiukkana ja ostin lankoja vain etukäteissuunnitelman mukaan.


Sattumoisin nämä minun ostokseni sointuivat täydellisesti toisiinsa.


Rowan Felted Tweed -langoilla on jo kavereita odottelemassa täällä kotona, joten niistä tulee aikanaan jotakin suurempaa (tai ainakin sellainen olisi tarkoitus).

Sukkasunnuntaita varten ostin kesäisempää sukkalankaa. Fortissiman  langassa on nimittäin villan lisäksi puuvillaa, polyamidia ja polyesteriä. Olen jo aikaisemmin tehnyt kahdet sukat kyseisestä langasta ja olen tykännyt niiden materiaalista todella paljon.


Päivän kirjavinkki: Öster om Heden, Viveca Lärn



Viveca Lärnin kirjoja ei ole taidettu suomentaa, mutta hänen kirjoihinsa perustuva "Saltöborna" TV-sarja on pyörinyt myös meillä muutama vuosi sitten. "Öster om Heden" on tyyliltään hyvin samankaltainen kuin "Saltöborna"-kirjasarja. Kirjassa on runsaasti henkilöhahmoja, jotka elävät hyvin lähellä toisiaan ja joiden elämänkulku koskettaa toisiaan. Hahmot ovat aikamoisia karikatyyrejä, mutta kirjailijan luoma lämminhenkisyys viehättää ainakin minua. Tätä äänikirjaa kuuntelemalla tulee hyvä mieli!

Tänään minua ilahdutti: Kävimme äitini luona vierailulla ja veimme hänelle tällaisen narsissikimpun. Miten voivat kukat ollakin niin kauniita!


keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Virkkuukoukun hurmaa

Virkkausinto on kummallinen ilmiö. Se nimittäin aktivoituu joka kevät ja kesällä se taitaa olla hurjimmillaan. Mullakin lopahti hetkeksi into keskeneräisten töiden valmiiksi saamiseen ja sen sijaan kaivelin virkkuukoukut esille. Langaksi valitsin vironvillojen jämiä ja käsinvärjättyjä villalankoja, jotka olen löytänyt kirpputorilta kauan sitten.


Näitä kirpparikeriä mulla on vaikka kuinka monta. Niitä nimittäin myytiin hintaan 0.80e/kerä!

Tarkoituksena on jälleen kerran tehdä torkkupeitto. Tällaisen keon olen jo saanut aikaiseksi:


Mulla on nykyään koko ajan käsilaukussa koukku ja kerä lankaa, sillä näitä on niin kätevä tehdä, kun tulee pieni odotteluhetki jossakin. Töissäkin olen virkannut näitä tauoilla. Tällä kertaa en tee isoäidinneliöitä, vaan tallaisia hieman tiiviimpiä versioita. Mallin nimi taisi olla "Maalitaulu".


Peiton kokoa en ole sen tarkemmin miettinyt. Teen ensin palasia niin kauan kuin huvittaa ja sitten katsotaan, mitä niistä saa aikaiseksi.




Päivän kirjavinkki: Onnen koukkuja, Grégoire Dalacourt


Tämän kirjan valitsin luettavaksi, koska takakannessa sanotaan, että kirjan päähenkilö on keski-ikäinen lankakauppias. Eihän lanka-aiheista kirjaa voi sivuuttaa. Kaiken lisäksi kyseinen henkilö bloggaa käsityöaiheista. Täydellistä! Jos totta puhutaan, niin nämä kaksi tosiasiaa ovat kyllä sivuseikkoja tässä kirjassa. Pääteemana on ison lottovoiton saaminen ja miten se vaikuttaa kirjan henkilöiden elämään. Kirja on melko ohut, joten se sopii hyvin välipalalukemiseksi. Tosin kirjaa ei kannata aliarvioida ohuuden perusteella, sillä sisältö antaa paljon ajattelemisen aihetta.

Tänään minua ilahdutti: Kuulin radiosta hauskan sanonnan ihmiselle, joka on hiemän hölmö: "Hänellä taitaa olla pölyä hattuhyllyllä".

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Neuleita ylhäältä alas

Vaikka viime aikoina neuleiden viimeistely onkin sujunut aika hyvin, niin entistä enemmän minua on alkanut viehättää puseroiden neulominen ylhäältä alas eli top-down, kuten englanniksi sanotaan. Tämän systeemin etuna on tietenkin se, että saumojen ompelua ei ole nimeksikään ja toisaalta neuletta voi sovittaa matkan varrella. Suomalaisissa käsityölehdissä tällaisia ohjeita on jostain syystä todella harvoin.

Alla olevan kirjan tilasin lähinnä nimen perusteella; ketäpä ei innostaisi neuleet, joita ei tarvitse viimeistellä saumoja ompelemalla.


En ostanut kirjaa ihan umpimähkään, vaan kyllä mä Ravelrysta ensin kurkkasin, millaisia ohjeita kirjassa on. Tässä teillekin joitakin esimerkkejä:






Ihan heti en taida kuitenkaan näitä aloitella, sillä puuvilla- ja bambulangat kirkuvat tuolla minun varastossani ja sanovat: "Me haluamme nyt puikoille!" Olen asiasta ihan samaa mieltä, vaikka lämpötila pysyttelee vielä päivälläkin tukevasti miinuksen puolella. Ensi viikolla ilmestyykin sopivasti Novitan kesänumero. Neulomossa olikin jo nähtävillä kuvia uudesta lehdestä ja uskoisin sieltä löytyvän useamminkin kivan ohjeen noille minun kiljuville langoilleni.

Päivän kirjavinkki: Elävien kirjoihin, Marko Kilpi



Marko Kilpi on minulle aivan uusi tuttavuus. "Elävien kirjoihin" on hänen kolmas rikosromaaninsa. Äänikirjoja on kirjastossa rajallisesti tarjolla ja siksi lainaan myös sellaisia teoksia, joita muuten ei tulisi luettua. Tämän, kuten monen muunkin äänikirjan kohdalla, minun oli todella vaikea päästä tarinaan sisälle. Alku tuntui myös liian rajulta, mutta vähitellen Piken tarina alkoi tuntua kiinnostavalta. Hän on ollut huumekaupan kuningatar, mutta tultuaan äidiksi vankilassa, hän haluaa aloittaa huumeettoman elämän.

Ajankohtaiseksi tämän kirjan tekee se, että sen pohjalta on tehty elokuva "8-pallo", joka pyörii elokuvateattereissa juuri nyt. Olisi tietysti kiinnostavaa nähdä elokuvaversio, mutta en taida uskaltaa sitä mennä katsomaan, sillä äänikirjakin sai minut välillä itkemään.

Tänään minua ilahdutti: Katselin kalenteria ja huomasin, että minulla on huomenna kampaaja. Aika on heti aamusta, joten minun ei tarvitse huomenna heti ensimmäiseksi ruveta hiuksia pesemään. Kampaaja saa hoitaa sen!

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Täydellinen lankapäivä

Mulle on tullut tavaksi käydä kirpputorilla kerran viikossa. Viime viikkoina mulla on ollut uskomaton säkä noiden lankalöytöjen kanssa. Tälläkin viikolla onnisti, sillä yhden myyntipöydän alahyllyltä löytyi tällainen lankakasa:


Kyseessä on Teeteen Cacao-lanka, jota oli yhteensä neljä vyyhtiä. Hintaa tällä 400g:n satsilla oli 10e! Ei paha, sillä yhden vyyhdin hinta taitaa olla kaupassa yli 12e. En tiedä, uskallanko ensi viikolla kirpparille mennäkään, sillä kohta en tiedä, mihin nämä lanka-aarteet kätken.

Lankapäiväni jatkui vielä, sillä piipahdin pitkästä aikaa myös Euromarketissa. Jos totta puhutaan, niin en minä sinne ihan ilman taka-ajatuksia mennyt. Olin nimittäin lukenut jostain, että Valintatalossa oli myyty Puro-lankaa halvalla. Muistin, että Valintatalo kuuluu samaan konserniin Euromarketin kanssa, joten sielläkin siis saattaisi olla sama tarjous...


Kuten kuvasta näkyy, niin olihan siellä Puroa ja vieläpä halvalla; vain 1.50e/kerä. Kuka sellaista voi vastustaa? No, varmaankin joku selväjärkinen voisi, mutta minulla tunnetusti järki sumenee, kun lankaa on edullisesti tarjolla. Sitä paitsi Puro poistuu myynnistä, joten olihan tämä osittain ihan järkeväkin ostos.

Päivän kirjavinkki: Säkenöivät hetket, Katja Kallio



"Säkenöivät hetket" on Katja Kallion ensimmäinen historiallinen romaani. Kyseinen kirjallisuustyyppi ei ole minun suosikkilistani kärjessä, mutta tämä kirja minun piti varata kirjastosta jo ennen sen ilmestymistä. Syitä on useitakin. Ensinnäkin tapahtumat sijoittuvat Hankoon, jossa olen syntynyt ja nuoruuteni asunut. Toisekseen yhtenä kirjan tapahtumapaikkana on hotelli Bellevue, jonka käytävillä olen lapsena juoksennellut turistikauden loputtua. Se oli jännittävää, sillä Bellevue on valtavan kokoinen puurakennus aivan rannan läheisyydessä. Kolmas syy kirjan lukemiseen oli se, että eräällä kirjan henkilöistä on sama sukunimi kuin minulla.

Aika hassuja syitä valita kirja luettavaksi, mutta ainakin tällä kerralla se kannatti. Kirja oli mielenkiintoinen ja kolmen sukupolven naisten kohtalot jäivät mietityttämään vielä pitkään kirjan lukemisen jälkeen.

Tänään minua ilahdutti: Viikonloppu. Aurinko. Ei pakollisia menoja mihinkään. Täydellistä.

tiistai 12. maaliskuuta 2013

Miehekkäät sukat

Teen paljon sukkia, mutta aika harvoin miesten sukkia. Nekin harvat, jotka olen tehnyt, menevät yleensä heti käyttöön. Nyt ajattelin tehdä muutamat lahjalaatikkoon odottelemaan.

MIESTEN RAITASUKAT
Lanka: Regia Multi Effekt Color 79g
Puikot: 2.5mm
Ohje: perussukka 17s/puikko

Tämä Regian lanka on odottanut varastoissani jo useamman vuoden. Jostain syystä väri ei ole minua erityisemmin houkutellut. Nyt kun vihdoinkin rupesin siitä neulomaan, niin huomasin, että sehän on oikeastaan oikean mukavan värinen lanka.


Laatukin tuntuu olevan kohdallaan, sillä raidat menevät nätisti kohdilleen, eikä kerissä ollut yhtään solmuja. Neuloskin on hyvin ryhdikästä. Ryhdikkyyteen voi kyllä olla selityksenä sekin, että nämä sukat on neulottu mun ihanilla hiilikuitupuikoilla.


On muuten vauvan sukilla ja miesten sukilla hieman kokoeroa...


Aika hellyttävä yhteiskuva!

Tänään minua ilahdutti: Olen yrittänyt hieman rajoittaa tätä tietokoneen ääressä notkumista. "Säästetyn" ajan olen käyttänyt kirjojen lukemiseen. Ei hullumpi idea!


sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Söpöilyä

Esittelinkin teille vähän aikaa sitten Regian söpön lankauutuuden. Nyt olen saanut valmiiksi siitä tehdyt vauvasukat.

JUNASUKAT
Lanka: Regia My first Regia 25g
Puikot: 2.5mm
Ohje: Junasukat
Näistä tuli kyllä uskomattoman söpöt. Sukkien paino on 25g (= yksi kerä), mutta päättelyineen lankaa kului hieman enemmän, joten toistakin kerää piti hieman korkata. Siitä saisi tehtyä vaikkapa lapaset sukkien kaveriksi.



Toinen söpö juttu ovat norjalaiset herrat Arne&Carlos. Heiltä on nimittäin juuri ilmestynyt uusi kirja nimeltä "Neulo kesä kotiisi".


Tuttuun tapaan heidän kirjansa on ihana vaikkapa pelkästään fiilistelykirjana. Kuvat ovat niin kauniita ja niin kesäisiä, että kuvien välityksellä voi melkein aistia kukkien tuoksutkin. Kirjassa on toki myös kivoja ohjeita. Tässäpä joitakin makupaloja:







Kirjan nimi on hieman harhaanjohtava, sillä kirjassa on paljon myös virkkausohjeita ja jopa kirjontaakin. Näitä kuvia katsellessa teksi mieli heti ottaa virkkuukoukku käteen ja ruveta uuden peiton tekoon.

Tänään minua ilahdutti: Minulla on uutta päivävoidetta, jossa on vuohenmaitoa. Iho on nyt siloinen kuin vauvan peppu!

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Karkkisukat

On ihanaa saada isoja töitä valmiiksi, mutta välillä on kyllä kiva tehdä pienempiä "välipalatöitä". Itse asiassa mulla on viime päivinä ollut oikea sukkavillitys. Tässäpä ensimmäinen valmistunut pari:

KARKKISUKAT
Lanka: Novita 7Veljestä Polkka 105g
Puikot: 3.5mm
Ohje: Novita Talvi 2008, malli 39


Heti kun Novitan kevätlangat ilmestyivät kauppoihin, iskin silmäni tähän iloiseen Polkka-lankaan. Voiko enää keväisempää väritystä olla?


Sukkien pintaneule tuo mukavasti vaihtelua neulomiseen (ensin neulotaan 2 krs:ta 2o2n ja sitten 2 krs ainaoikein). 


Parhaimmillaan tämä ihanainen karkkiväri olisi varmasti yhdistettynä johonkin yksiväriseen lankaan. Jämäkerän kanssa voinkin tehdä uusia värikokeiluja.

Tänään minua ilahdutti: Kävin tänään samalla kirppiksellä kuin viikko sitten. Silloinhan löysin puoli kiloa Sirdarin BabyBamboo -lankaa todella edullisesti. Ja arvatkaapa mitä! Samalla myyjällä oli kyseistä lankaa uusi satsi myytävänä ja vieläpä samoja värejä, joita ostin aikaisemmin. Lankavarasto kasvoi siis taas puolella kilolla, sillä eihän noita "sisaruskeriä" voinut sinne kirppikselle jättää. Nyt koko "suku" asustaa meillä ja minä lupaan hoivailla niitä hellästi. 

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Malibu-pitsineule

Olen aikamoisen ylpeä, kun voin esitellä teille jo neljännen neulepuseron/villatakin tämän vuoden puolella! En tietenkään ole ehtinyt neuloa näin monta suurta neuletta ihan alusta asti, vaan kyse on keskeneräisistä töistä, jotka ovat odotelleet neulekorissani jo vaikka kuinka kauan.

LEHTIKUVIOINEN PITSINEULE
Lanka: Novita Malibu 713g
Puikot: 5.5mm
Ohje SK 4/2007, malli 1 


Tämä on ollut todellinen ikuisuusprojekti; olen aloittanut sen tekemisen kesällä 2008! Onneksi puseron malli on melko ajaton, joten viivästyminen ei haittaa kovin paljon.



Novita Malibu -lanka on jälleen niitä lankoja, joiden valmistus on lopettu. Sinänsä aika sääli, sillä Malibun pinta on hieman kiiltävää, joka tuo neuleeseen juhlavuutta. Lanka on myös aika ryhdikästä.


En ole aikaisemmin ollut kovin innostunut lehtikuviosta, mutta tällä hetkellä se taitaa olla aika muodikas juttu. Ainakin Ravelryssa on runsaasti uusia ohjeita, joissa on samankaltaisia kuvioita. Yksivärinen lanka tuo kuvion kauniisti esille.


Taidan säästää tämän neuleen ns. paremmaksi puseroksi, jota voin käyttää, kun haluan hienostella.


Lankoja olen hankkinut tämän vuoden puolella, mutta koska olen ahkerasti saanut myös töitä valmiiksi, niin lankavarasto on pienentynyt alkuvuodesta 760 grammalla. Toivottavasti miinusputki jatkuu tässäkin kuussa!

Tänään minua ilahdutti: Helmikuussa sain luettua (itse asiassa kuunneltua) ainoastaan yhden kirjan. Nyt yöpöydälläni on niin monta hyvää kirjaa, etten oikein tiedä, että mistä päästä aloittaisin. En ole siis ainoastaan lankahamsteri, vaan osaan hamstrata ympärilleni myös kirjoja ja lehtiä.

perjantai 1. maaliskuuta 2013

Kirppikseltä löydettyä

Keskiviikkona kerroin lähteväni pienelle kirppiskierrokselle. Itse asiassa "kierros" on suurta liioittelua, sillä kävin vain yhdellä kirppiksellä. Olisin käynyt useammallakin, mutta kun tein niin hyviä löytöjä ekasta paikasta, niin enpä sitten viitsinyt enää muualle mennä.

Mulla on tapana keskittyä vain muutamiin tavaroihin kirpputoreilla; lehdet, kirjat ja langat. Tällä kerralla kohdalle osui lankoja.


Kuvassa on pari kerää Gjestalin sukkalankoja ja niiden alla puolitoista kerää Novitan Nostalgiaa. Olisin ollut näihin jo ihan tyytyväinen, mutta sitten kohdalle osui oikea lottovoitto.


Tässä pyramidissa on Sirdarin Baby Bamboo -lankaa 500g! Olisi siellä ollut enemmänkin, mutta tykkäsin eniten näistä väreistä.



Kuten vyötteestä näkyy, niin näiden kerien hinta on kaupassa 4.80e, mutta minäpäs maksoinkin vain 2e/kerä. Todellinen löytö siis!


Baby Bamboolle on paljon vauvanvaateohjeita. Siitä saa tehtyä myös ihania huiveja. Itse asiassa tästä määrästä saisi tehtyä raidallisen kesäpuseronkin. Vielä en ole päättänyt, mihin olomuotoon nämä lopulta päätyvät. Hyviä ehdotuksia otetaan toki vastaan!

Tänään minua ilahdutti: Papereita siivotessa käteeni osui piirustus, jonka tyttäreni on tehnyt minulle aikanaan synttärilahjaksi (klikkaamalla saat kuvan isommaksi). Valitettavasti en ole merkinnyt piirustukseen vuosilukua, joten en osaa sanoa, kuinka vanha hän oli tätä piirtäessään. Aika hyvin hän kuitenkin on sisäistänyt äitinsä mieliteot: