sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Lisää uusia käsityökirjoja

Tänä syksynä minulla on sellainen tunne, että uusia käsityökirjoja ilmestyy erityisen paljon. Kirjastoreissulla tarttui taas kaksi uutuuskirjaa mukaani.


Pipokirja on neulebloggaajinakin tunnettujen Niina Hakkaraisen, Suvi Heikkilän, Hanna-Kaisa Hämäläisen ja Kristel Nybergin yhteistyön tulos. Kirjassa on monta mielenkiintoista ohjetta. Muutaman selailun jälkeen minua kiinnostivat eniten nämä kaksi mallia:



Toinen uutuus käsittelee lähinnä neuletekniikoita:


Kirjassa on 200 kysymystä neulomisesta ja niihin annetaan mielestäni melko selkeät vastaukset. Eniten kirjasta on varmasti iloa aloittelevalle neulojalle, mutta kyllä sieltä löytyy vastauksia kokeneellekin.

Kaiken kukkuraksi Juju-kerhon lehti ilmestyi perjantaina ja siinä on kuukaudenkirjana sukkakirja:


Kirjan kansi on jo niin houkuttelevan näköinen, että taidan antaa kirjan tulla, vaikka järki sanoo, että mulla on ennestään erilaisia sukkamalleja koko loppuelämäksi!

Ehkäpä tuo minun aavistukseni siitä, että neulekirjoja julkaistaan runsaasti, on ihan totta, sillä ainakin uusimmassa Yhteishyvä-lehdessä hehkutetaan neulomisen olevan muotia.


Tänään minua ilahdutti: Minua ilahduttaa tosi paljon se, että minulla on vakituisia lukijoita 126 ja se, että aika moni teistä kirjoittelee kommentteja näihin minun postauksiini. Itsekin yritän jättää mahdollisimman usein jonkinlaisen puumerkin lukemiini blogeihin.

torstai 27. syyskuuta 2012

Tuplasti kaulureita

Joskus kun oikein innostuu, niin ei osaakaan lopettaa. Minulle kävi näin kaulureiden kohdalla. Ensin tein punasävyisen...

TUUBIKAULURI
Lanka: Novita Viivi 174g
Puikot: 6mm
Ohje: 128s, 2o 2n joustinneuletta n. 44cm

... ja heti perään vihreän!



Kummassakin kaulurissa lankana on Novitan kampanjalanka Viivi. Itse asiassa mulla on langat varattuna kolmanteenkin, mutta sen teen sentään eri mallilla ja raidallisena.

Eilen kävin pitkästä aikaa kirpparilla ja tein siellä oikean lankalöydön. Näiden lankojen valmistuksesta on varmaan kulunut aika monta vuotta vai pitäisikö sanoa vuosikymmentä!



Langat ovat täysin priimakunnossa. Pidin niitä kuitenkin varmuuden vuoksi pakastimessa, jos niissä olisi sattunut olemaan kointoukkia. Näiden vanhojen lankojen vyötteet ovat jotenkin hellyttäviä:



Musta lanka on muuten Novitan valmistamaa.

Päivän kirjavinkki: Paholaisen pennut, Leena Lehtolainen


Tämä on Lehtolaisen Henkivartija-sarjan kolmas ja samalla myös viimeinen osa. Kirjan päähenkilö Hilja Ilveskero on hahmo, joka jakaa kovasti lukijoiden mielipiteitä. Jotain todella ärsyttäväähän hänessä on ja kirjan tapahtumatkin ovat aika uskomattomia. Siitä huolimatta halusin heti tuoreeltaan saada selville, miten tämä sarja päättyy. Kaiken kaikkiaan kirjan kuunteleminen oli ihan positiivinen kokemus, vaikka odotankin jo kovasti, että Lehtolainen alkaisi kirjoittaa lisää Maria Kalliosta.

Tänään minua ilahdutti: Meidän paikkakunnalla alkoivat tänään syysmarkkinat ja ne jatkuvat lauantaihin asti. Markkinat on siitä hauska perinteinen tapahtuma, että se kiinnostaa yhtä paljon nuoria kuin vanhempaakin väkeä. Perinne tulee siis varmaan jatkumaan vielä vuosia. Huomenna ajattelin piipahtaa siellä töiden jälkeen.

lauantai 15. syyskuuta 2012

Käsityökirjavinkkejä

Muutama vuosi sitten, kun tämä minun käsityöharrastukseni pääsi tosissaan valloilleen, ostin kaikki eteeni tulevat käsityökirjat ja -lehdet. Suurimman osan ostoksistani tein kirpputoreilta, joten rahallisesti se ei ollut suuri uhraus. Aika pian kirjahylly rupesi kuitenkin valittamaan, että hyllyillä alkaa olla ahdasta! Vieläkin noita ostoksia tulee tehtyä aika kiitettävästi, mutta uusien käsityökirjojen kohdalla teen nykyisin niin, että ensin lainaan kirjan kirjastosta ja vasta sitten teen päätöksen siitä, että hankinko kirjan omakseni vai en.

Tällä hetkellä kirjastokorissani on monta mielenkiintoista käsityökirjaa. Ensimmäiseksi käteeni osui Linda Permannin kirja Virkkaa pikkuväelle. Jos minulla olisi pieniä lapsia lähipiirissä, niin luultavasti hankkisin kirjan. Pöllötyynyn haluan tehdä itselleni, mutta sen takia en osta kirjaa omaksi. Onneksi lainaikaa on vielä jäljellä.


Sarah London on puolestaan tehnyt kirjan Iloiset isoäidinneliöt.


Niin kuin nimi kertoo, niin kaikissa kirjan ohjeissa on käytetty isoäidinneliöitä. Tässä pari esimerkkiä:



Kirjaa on tosi kiva katsella ja se toimiikin hyvin inspiraationlähteenä. Omaksi en taida sitä kuitenkaan ostaa (en ainakaan normaalilla hinnalla). En kyllä ihan vielä aio sitä kirjastoonkaan palauttaa, sillä haluan vielä hetken nauttia värikkäistä virkkaustöistä.


Patalappuja á la carte on kirja, jonka laitan tilaukseen jo tänään. Aikaisemmin en ole kauhean innostunut ollut patalappujen tekemisestä, mutta tähän kirjaan on koottu niin mielenkiintoisia malleja, että pakkohan niitä on kokeilla. Tässä pari esimerkkiä:



Lempeää neulontaa on kirja, joka on ihana ottaa iltalukemiseksi sänkyyn.


Vaikka olenkin aikamoinen neulehörhö, niin en minäkään yleensä pelkkiä neuleohjeita lueskele sängyssä. Tämä kirja pääsee iltalukemiseksi sen takia, että jokaisen ohjeen kohdalla on ensin Inspiraatio-osio, jossa kerrotaan mielenkiintoisesti siitä, miten kukin ohje on saanut alkunsa.




Kirjan nimi on harhaanjohtava, sillä kirjassa on myös virkausohjeita. Kaiken kaikkiaan kirja on sellainen namu, että kyllä kai tämäkin täytyy laittaa hankittavien listalle.

Viimeisenä esiteltävänä kirjana on Lämpimät lapaset ja tossut.


Tämäkin kirja sisältää sekä neulottuja että virkattuja ohjeita. Kirjan parasta antia ovat yksityiskohtaiset kuvat eri työvaiheista. Myös piirroksia on paljon, joten kokemattomallekin tekijälle selviää helposti, miten työ etenee. Tässä pari maistiaista kirjan malleista:



Itselleni esimerkiksi sormikkaiden neulominen on tuntunut aina ylivoimaiselta, mutta tämän kirjan ohjeen avulla uskaltautuisin varmaan niidenkin tekemistä yrittämään. Joten kai tämäkin kirja menee tilaukseen...

Tänään minua ilahdutti: Tositv-ohjelmat ovat olleet varsin suosittuja viime aikoina. Lajittelin juuri pyykkejä ja pöydällä lojuu ainakin 10 paritonta mustaa sukkaa. Keksinkin juuri uuden ohjelmaformaatin: "Pariton sukka etsii kumppania tositarkoituksella". Osallistujia (=sukkia) kyllä löytyy varmasti paljon, mutta katsojaluvut taitaisivat jäädä melko alhaisiksi.

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Aikamoinen lehtiviikko

Lehtien kolahtaminen postilaatikkoon on aina iloinen asia, mutta minkä ihmeen takia lehdet ilmestyvät yhdessä sumassa?  Esimerkiksi viime viikolla kävi niin, että peräkkäisinä päivinä ilmestyi neljä kotimaista käsityölehteä.


Tässä vaiheessa voisi kuvitella, että istahtaisin nojatuoliin ja lukisin tyytyväisenä, millaisia neuleohjeita lehdistä löytyy. Ehei, minäpäs lähdin kirpputorille ja kauppaan ja ostin vielä lisää lehtiä!!!


Nyt on pakko tunnustaa, että minulla on pienoinen lehtiähky, mutta kyllä mä tästä pian taas toivun.

Myös lankarintamalla on tullut tehtyä uusia hankintoja. Novitan juhlalehdessä (kaikki ohjeet 7Veljestä langalle) oli kiva perusvillatakin ohje ja siihen hankin Nostalgia lankaa.


Kovasti teksisi jo mieli aloitella tuota villatakkia, mutta ensin pitäisi saada jokin suurempi työ valmiiksi.

Samalla kauppareissulla ostin Nallea varastoon. Anttilassa muutamat uutuuslangat ovat -20%:n alennuksella. Lisäksi viime viikonloppuna 50 euron ostoksista sai 10e:n alennuksen, joten langathan olivat melkein ilmaisia. Mieheni vitsailikin, että kuinka paljon mulle maksettiin kassalla siitä hyvästä, että viitsin kantaa lankakeriä kotiini!


Euromarketissa on puolestaan tällä hetkellä tarjouksessa kampanjalankaa nimeltä Novita Viivi. Lanka on 100% akryyliä, mutta se on ihanan samettista, ei ollenkaan natisevaa.


Uusimmassa Me-lehdessä oli ohjekin tälle langalle (siksak-kauluri). Kaupastakin sai ohjelappusen, jossa on ohje naisten puseroon, pipoon ja kauluriin.


Kuten kuvasta näkyy, niin vihreä lanka pääsi jo puikoille. Esittelen ensi kerralla siitä tehdyn neuleen.

Tänään minua ilahdutti: On sunnuntai, eikä ole mihinkään kiire. Aurinkokin paistaa!

torstai 6. syyskuuta 2012

Syyskuun satoa

Koko kesän mulla oli puikoilla nämä sukat, mutta vasta syyskuun alussa sain ne valmiiksi:

KESÄSUKAT
Lanka: Schoeller&Stahl Fortissima Mexiko Cotton Stretch 68g
Puikot: 3mm
Ohje: perussukka (3o 1n)
Lanka on mukavaa puuvillan ja villan sekoitusta. Olen tehnyt aikaisemmin samanlaiset sukat punaisesta langasta ja ne on mun ehdottomat suosikkisukat. Unisukkinakin ne ovat mainiot.


Vaikka sukat ovatkin ihan perussukat, niin innostuin kuvaamaan niitä enemmänkin viikonloppuna mökillä. Tässä lisää kuvaussatoa:




Mistähän se muuten johtuu, että mökillä kuvaaminen inspiroi paljon enemmän kuin kotona? Ehkäpä siellä on kaikenkaikkiaan rentoutuneempi olotila ja silloin harrastuksille on enemmän aikaa.


Päivän kirjavinkki: Potensgivarna, Karin Brunk Holmqvist


Kirja on ilmestynyt myös suomeksi nimellä "Pieni potenssipuoti". Nimi ei ole kovin houkutteleva, mutta kirja kannattaa lukea, jos kaipaa lämminhenkistä, hauskaa luettavaa. Aion ehdottomasti hankkia tämän kirjailijan muitakin teoksia luettavakseni.

Tänään minua ilahdutti: Tänään oli kiva tulla kotiin, koska postilaatikossa odotti pieni paketti. Minä olin nimittäin se onnekas, joka onnistui bongaamaan tasaluvun Silmukat ristissä -blogista.


Patalaput ovat kertakaikkisen upeat ja pääsevät heti koristamaan mun keittiötä. 

maanantai 3. syyskuuta 2012

Aika iso isoäidinneliöksi!

Isoäidinneliöt ovat varmasti kaikille tuttuja. Niistä olen minäkin tehnyt jo useamman peiton.  Lopputulos on kyllä aina ollut kiva, mutta palojen yhdistäminen ei ole kovin hauskaa. Niinpä päätin tehdä yhden ainoan neliön, mutta niin suuren, että siitä muodostuu peitto.

ISOÄIDINNELIÖ-PEITTO
Lanka: erilaisia ohuita sukkalankoja 1116g
Koukku: 3mm
Peitto on tehty ohuista sukkalangoista. Aluksi käytin jämäkeriä, mutta kun ne loppuivat, niin oli pakko korkata useampikin uusi sukkalankakerä.


Värejä en niin kauheasti sommitellut, sillä melkein kaikki langat olivat itseraidoittuvia lankoja, joten ne hoitivat työn puolestani. Aika iloinen tästä tuli.


Kokoakin tällä peitolla on rutkasti. Juuri äsken mittailin sitä ja lopputulokseksi sain 167cm x 167cm.


Ohuesta langasta huolimatta peitto valmistui aika nopeasti. Kirjanpitoni mukaan olen aloittanut sen tekemisen heinäkuun alussa ja elokuun lopussa se oli valmis. Enkä ole edes virkannut kokopäivätoimisesti.


Tänään minua ilahdutti: Viikonloppuna olimme mökillä. Sunnuntaina aurinko paistoi kauniisti ja pääsimme metsään; minä poimin puolukoita ja mies sekä tytär löysivät tällaisen sienisaaliin:


Juuri äsken söin niistä tehtyä sienikastiketta. Se oli muuten hyvää!